Madal Bal
 
 
 
Csavarhúzók, bitek
Csillag-, villáskulcsok
Dugókulcsok és -fejek, szerszámkészlet
Egyéb eszközök
ELEKTROMOS GÉPEK EXTOL
Festő szerszámok
Fűrészek, reszelők, vésők, gyaluk
GÉP KIEGÉSZÍTŐK
Háztartási cikkek
Kerti eszközök
Kőműves, burkoló szerszámok
Mérőszalagok, mérőeszközök
Munkaruházat
Rögzítéstechnika
Tűzőgépek, kapcsok
Vágóeszközök, kések, pengék
Villamossági termékek
zárak, lakatok, széfek
 

Az új EXTOL CRAFT membránszivattyúkról
2012.09.27. Hosszas utánajárás és tesztelés után új membránszivattyút szereztünk be, mellyel Ön garantáltan elégedett lesz.

Nyáron nagy keletje volt a szivattyúknak. A nagy szárazság miatt szinte mindent öntözni kellett; így elég érzékenyen érintett minket mikor kiderült, hogy a korábbi sikeres membránszivattyúink sorra ostromolják szervizünket. A különböző hibák, gyártásminőségi problémák oda vezetetett, hogy 2012. májusában ki kellet vonni ezeket a típusokat a forgalomból.
Hiánycikk lett a Madal Bal Kft.-nél a membránszivattyú.
A hiányzó űrt gyorsan ki kell tölteni, de az sem megengedhető, hogy egy ismeretlen gyártó rossz minőségű termékével romboljuk az Extol márkanevet. Így hát soron kívüli, extra feladata lett az új membránszivattyú beszerzése.
 
Mivel sürgetett az idő, nem engedhettük meg magunknak, hogy a cseh, központi beszerzését kérjük fel a feladatra.  Ez egy olyan termék, melyet több gyártó, importőr, multi is árul; nagy a piaci verseny és nehéz túlnőni a gazon. Ezért is volt nagy kihívás, a megfelelő gyártó kiválasztása.
Talán nem árulunk el nagy titkot, mikor kijelentjük, hogy ezek a szivattyúk szinte kizárólag Kínában készülnek. Így hát mi is felvettük a kapcsolatot több kínai gyártóval.
A műszaki paraméterek, árak és a tanusítványok ellenőrzése és összehasonlítása után, kiválasztottuk azt a négy gyártót, melynek termékét érdemesnek tartottuk tesztelésre. Bár a tesztpéldányok fuvarköltsége többe került, mint a termék kiskereskedelmi ára, úgy gondoltuk, az előzmények után nem engedhetjük meg magunknak egy újbóli hibás szériát.
 
Az első tesztben a készülékeknek egyforma körülmények közt kellett működnie teljes terheléssel, huzamosabb ideig. A tesztek során mértük a kimenő nyomást, folyadékszállítás mennyiségét, felvett áramerősséget, villamos teljesítményt, feszültséget és a teljesítménytényezőt. Ezek az adatok lettek összehasonlítva a gyártók által megadott értékekkel és egymással. Az első teszt során az egyik ígéretesnek tűnő példány már a 27 percben kilehelte lelkét, és menetzárlatos lett.
Bár ezek a termékek –működési elvüknél fogva-, ránézésre egyformának tűnnek, de lényeges különbségek vannak köztük. Ezért a megmaradt készülékeket utána szétszedtük és részletesen megvizsgáltuk. Figyelembe vettük az anyagminőségeket és kidolgozás is. Volt olyan típus, melynek a védővezető házban lévő csatlakozása túl hosszú volt. A vasmagba beakadva elszakadhat, így már nem biztosítható a felhasználó érintésvédelme. De találkoztunk lazán szegecselt vasmaggal és laza csavarokkal is.
A vizsgálat során a legjobban teljesített és a legjobb műszaki megoldásokkal rendelkező szivattyút választottuk ki. (A tesztelőnek nem volt információja a termékek áráról.) Ezek után következett a gyárral történő alkudozás, használati útmutató készítése, csomagolás tervezése, szállítás megszervezése, stb.
Így született meg az EXTOL CRAFT új membránszivattyúja, mely ugyan nem Magyarországon készül, de a helyi igények, sajátosságok alapján lett tervezve és kiválasztva.
 
   
 
Az új membránszivattyúk két fajta kivitelben készülnek. A készülékek csak a vezeték hosszban térnek el egymástól. 84784 számon a 20 m kábellel szerelt, míg a 84785 rendelési számon a 40 m kábellel szerelt készülék kapható.
 
A szivattyú műszaki paraméterei és jellemzői:
 
Maximális vízszállítás: 1080 l/óra
Maximális emelőmagasság: 60 m (6 bar)
Villamos teljesítmény: 250 W
Maximális merülési mélység: 5 m
Vezeték fajtája: , 3×0,5 mm2 –es műanyagkábel
Víz csatlakozás: ¾” tömlőcsonk, lapolva a bilincs számára vagy ½” belső menet.
A rozsdamentes rögzítő csavarok M8×1-es fi-nommenettel lettek ellátva, lazulás ellen önzáró anyákat használtak.
A belső felépítése azonos a többiével, de kialakításán, megmunkálásán látszik a minőségi kivitelezés.
 
 
 
 
A csomagolásban a készüléken túl az alábbiak találhatók: használati útmutató, ~ 12 m hosszú tartókötél, tartalék szívószelep és membrán, szorítóbilincs a tömlő rögzítéséhez.
 
Semmit sem bízunk a véletlenre, ezért az új termékek beérkezte után, újabb teszt és vizsgálat következett.
Az adatokból kiderül, hogy stabilan tudja az 5 bar-t teljesíteni. Rövid ideig 6,6-7 bar-ra fojtottuk. Ezt is gond nélkül teljesítette.
(Az áramerőség értékek azért ilyen magasak, mert ezeknek a szivattyúknak - a konstrukcióból adódóan -, nagyon rossz a teljesítménytényezője. )
Az alábbi diagramon zöld vonallal jelöltük azt a szakaszt, mely tartományban javasolt a szivattyú használata.
A készülék ismét megfelelt az elvárásoknak, így nyugodt szívvel ajánljuk.
 
Így történt, hogy 4 hónappal a termékkivonás után új típusú, megbízható szivattyút tudunk ajánlani kereskedőinknek.
Igaz, a nyári szezonról lekéstünk, de jövőre és, 2014-ben, 2015-ben is kell majd öntözni.
És a végén, hab a tortán: az új típusok listaára 31,2 és 23,8 %-al alacsonyabb; így a termék versenyképességén is sikerült javítani.
 
 
 
„A túlélés nem a legerősebb, de nem is a legintelligensebb fajnak adatik meg, hanem annak, amelyik leginkább képes alkalmazkodni a változásokhoz.”  (Charles Darwin)
 

[ Madal Bal Kft. 1183 Budapest, Gyömrői u. 85-91. :: Tel: +36 1 297-1620 :: Fax: +36 1 297-1270 :: E-mail: info@madalbal.hu ]